Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Târgul de Crăciun din Craiova – O Crăiasă clasată pe locul al 2-lea în topul Europei. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să-l vizitezi sezonul acesta

Sursă foto: Daniel Botea

Şi vrăjitorul acesta a făcut o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era mai urât se vedea în oglindă foarte limpede şi chiar mai urât decât fusese… – Hans Christian Andersen

Încă de la finalul lunii noiembrie, porțile Târgului de Crăciun de la Craiova s-au deschis, fiind asaltat de mii de vizitatori. În ultimii ani a fost considerat cel mai luminat din România și unul dintre cele mai frumoase din Europa. Sezonul acesta s-a clasat pe un binemeritat loc doi, într-o competiție organizată anual de un site turistic partener oficial al Comisiei Europene. Primul loc a fost acordat Budapestei, cel de-al treilea oraşului Metz din Franța.

Se întinde pe 4 zone mari de interes, scăldate în două milioane de luminiţe, că de n-ar fi…nu s-ar povesti. Crăiasa Zăpezii care domneşte peste împărăţie și peste patinoar, alături de bradul înalt de 30 de metri, o boltă cu bucăți tăioase de gheață, păsări uriaşe, nori și oglinzi fermecate, toate te trimit direct în lumea lui Hans Christian Andersen. Aerul plimbă mirosul de scorţişoară şi turtă dulce.

 

Fiind o iubitoare de luminițe, basme și ciocolată caldă bună, mi-am propus ca anul acesta să fac tot posibilul să ajung în Craiova. Am tot auzit că umblă lăudat, așa că l-am străbătut de la un colț la altul.

Târgul se desfăşoară în patru zone din municipiu – Centrul Vechi, Piaţa William Shakespeare, zona Doljana şi Piaţa Mihai Viteazul, acolo unde vizitatorii o pot întâlni pe Crăiasă, se pot distra pe gheață, pot urca în cea mai mare roată panoramică hi-tech din România sau îşi pot face poze la căsuţele unicat, pictate cu răbdare de diferiți artişti plastici, unul dintre aceștia fiind Gabriel Rizea.

Tema Târgului de Crăciun din acest an se brodează în jurul poveştii Crăiasa Zăpezii (Piața Mihai Viteazul), unde totul este decorat în alb şi turcoaz. Tot aici a fost montată şi cea mai înaltă roată panoramică din România, adusă din Olanda, de 40 de metri cu o capacitate de 140 de persoane. Târgul îşi va fereca porţile în data de 2 ianuarie 2024. Până atunci, însă pune pe ,,masă” ce are mai bun.

,,Anul acesta va fi un târg de poveste, avem foarte multe noutăţi pentru fiecare zonă a târgului, cu elemente, culori şi figurine diferite – pe tematica din piaţa respectivă. […] Aşa că invităm pe toată lumea în casa noastră”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Căsuțele colorate cu creioane ascuțite găzduiesc peste 70 de comercianţi locali şi din toată ţara care oferă mâncare tradiţională, brânzeturi, jumări, vin fiert, cozonaci, gogoşi, waffles, burgeri, decoraţiuni şi cadouri lucrate hand-made, globuri, coroniţe și multe altele.

Care sunt prețurile pentru o poză cu Moș Crăciun, un bilet în roată, un vin fiert, plăcinte sau ceva dulce?

Cei prezenți pot gusta dintr-o gamă variată de mâncăruri, tradiționale și nu numai. Cozonaci pufoși, sarmale, ceafă de porc, mici, cârnați, plăcinte, vin fiert, ciocolată caldă, ceai, acadele, turtă dulce și tot felul de alte bunătăți. În plus, există și numeroase atracții potrivite atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

Pentru o felie de plăcintă, vizitatorii trebuie să plătească în jur de 10 lei, iar vinul fiert sau ceaiul costă tot 10 lei paharul. Prețul sarmelor este ceva mai ,,piperat”, aproximativ 30-35 de lei pentru două bucăți, iar 500 de grame de gulaș cu fasole costă 30 de lei.

Dacă îți e poftă de o clătită ar trebui să scoateți din buzunar între 20 și 35 de lei, în funcție de ingredientele alese. Turta dulce costă între 9 și 20 de lei, iar Choco Kebab e 23-35 de lei.

Ciocolata de casă sau salamul de biscuiți variază între 7 și 9 lei pentru 100 de grame, iar acadelele sau alte dulciuri pe băț costă în jur de 10 lei bucata.

Câteva minute de distracție la caruselul de lângă marea roată  costă 20 de lei, iar o poză cu Moș Crăciun între 25 și 55 de lei, în funcție de dimensiunea și tipul acesteia (magnetică sau rezistentă la apă). Accesul pe patinoar costă 20 lei pentru 1 oră, dacă vii cu patinele proprii, iar dacă închiriezi patinele, te va costa 5 lei în plus.

Târgul de Crăciun din Craiova s-a deschis pe 17 noiembrie și se va închide pe 2 ianuarie 2024. Acesta este deschis zilnic, între orele 12.00 – 22.00, iar accesul este gratuit. În afara acestui interval orar, căsuțele vor fi închise și muzica oprită, însă de luminițe te poți bucura și la miezul nopții, când străzile sunt mult mai libere.

Nu am arătat tot, să nu stric surprize. Dacă dispuneți de timp, vă recomand să dați mai departe niște file de poveste, aici.

Distribuie

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Despre noi

Pagina orientată către comunitate și interacțiune cu cititorii. 

Conținut creativ, empatic și multidirecțional.

Pentru că ne dorim să devenim o comunitate proactivă, care crește idei și încurajează inițiative relevante social, te invităm să ni te alături și în grupul de facebook:  ZoomZet Bistrița-Năsăud.

 

Materialele (text, foto / video) aflate pe acest site au caracter de proprietate intelectuală și sunt protejate prin Legea 8/1996 privind dreptul de autor și celelalte drepturi conexe. Toate titlurile și interesele legate de pagina zoomzetbn.ro sunt deținute, licențiate și controlate de administrator sau de către partea îndreptățită ca furnizor al conținutului (denumită “furnizor terță parte”). Preluarea integrală sau parțială a informațiilor și a materialelor foto/video este permisă doar cu precizarea sursei printr-un link activ către pagina zoomzetbn.ro.

Date de contact:

✉️ redactia@zoomzetbn.ro

📞 +40742 982 346