Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pasiunea pentru schi, prin ,,ochii” bistrițeanului Adrian Tamaș. Întunericul lui este lumina noastră de zi cu zi

Noi, cei cu dizabilități, nu avem nevoie de milă, ci de oameni care să ne fie aproape!

Întunericul lui este lumina noastră de zi cu zi

Încolțim idei și plantăm stereotipuri … și credem că e de-ajuns. Dar nu e așa.

Viața se întâmplă cum știe ea mai bine, iar noi îi demonstrăm că știm să o trăim. Îi dăm coate și luptăm să fim în față … în fața cui? În fața noastră. Trebuie doar să îi apreciem disciplina, fără de care nu am putea să-i facem față.

Momentele se compun din oameni, întâmplări și trăiri, iar noi, părtașii din linia întâi, ne putem considera cei mai norocoși. Adrian Tamaș se află printre ei și demonstrează asta în fiecare zi.

A absolvit Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița, apoi Facultatea de Psihologie din cadrul UBB Cluj și tot aici a finalizat un master în domeniu. Este maseur, pe cale să devină psiholog. Se consideră un om la locul lui și mai ales pasionat de ceea ce face, atribut care l-a ajutat să ducă la bun sfârșit tot ceea ce și-a propus, după cum ne spune chiar el.

La prima interacțiune, ai crede că este un tânăr ca oricare altul, ghidat de determinare și perseverență. Însă, zilnic, își poartă pe umeri o pelerină croită special pentru el, care îl transformă într-un super erou.

O deficiență de vedere, fără tratament, diagnosticată de la vârsta de 11 ani i-a întunecat lumea. Acest lucru îl face să depună eforturi mai mari decât un om înzestrat cu toate simțurile, în toate activitățile de zi cu zi.

Cu toate acestea, Adi demonstrează că lipsurile reprezintă de cele mai multe ori exact acele plusuri atât de necesare, la care lucrează cu fiecare ocazie. 

S-a urcat pe schiuri prima dată acum patru ani, în cadrul unui camp de pregătire în Dubai, iar cu ajutorul și sprijinul antrenorului și prietenului său, Angelo Bude, reușește să răzbată munții. Dansează, pedalează pe distanțe lungi în tandem, este angrenat în diverse acțiuni sociale de conștientizare în mai toată țara și își dorește să participe la Jocurile Paralimpice de iarnă din 2026 -Italia.

Ascultă-i povestea AICI

De asemenea, anul trecut am avut plăcerea să stăm de vorbă cu Adi, pe o terasă de pe pietonal. Am râs, am fost serioși…și asta am aflat despre el:

R. De la ce vârstă s-a făcut resimțită această problemă de vedere? Cum a început totul?

Vederea a început să-mi scadă din clasa a doua. Punctul de focus s-a diminuat ușor, până când nu am mai văzut absolut nimic. Noaptea mă descurcam cel mai greu. Mă împiedicam de borduri, de diferite obiecte de pe jos, iar coordonarea cerea o mai multă concentrare. La 11 ani am fost diagnosticat cu degenerescență maculară netratabilă. Cu toate acestea am hotărât să rămân la școala de masă și am tras tare. Cu ajutorul părinților și a colegilor am reușit să depășesc toate provocările. La început mă descurcam cu niște lupe și diferite aparate, însă, cu timpul nu mi-au mai fost de niciun folos. Acum sunt în an terminal la masterat și folosesc cititoare de ecran speciale pentru telefon și calculator. Din fericire mă pot descurca singur.

R. Cum te-ai cunoscut cu Angelo?

Totul a fost pură întâmplare.
În 2019 participam la cursuri de dans, unde am cunoscut-o inițial pe verișoara lui. Din vorbă în vorbă am aflat că Angelo antrena încă de pe vremea aceea persoane cu dizabilități.
În luna sepebrie am acceptat propunerea lui, iar odată cu prima ocazie m-am și urcat pe schiuri și la ,,vale”, cum se zice.

R. Cum te-a pregătit antrenorul înainte și cum comunicați în timpul coborârilor?

Sunt sigur că dacă aș fi schiat câtuși de puțin când eram mic, înainte să îmi pierd complet vederea, îmi era mult mai ușor.
Răbdarea și buna comunicare a lui Angelo au însemnat foarte mult. Încă de la început, exercițiile de încălzire pentru întreg corpul au fost sfinte și nu vor lipsi niciodată.
În prima zi am urcat pe pârtie perpendicular, pas cu pas, să simt zăpada, să văd cum e să urc un deal propriu-zis pe schiuri.
În timpul coborârilor, indicațiile din voce mă ajută cel mai mult să conștientizez spațiul.
Descrierile precum: stâng, drept, în față, fac ca mișcările să nu fie bruște. De asemenea, este nevoie mereu să mă strige pe nume, pentru a recepta informațiile.


R. Ce sentimente ai trăit, odată ce ai ajuns pe culmea pârtiei?

Inițial s-a învârtit lumea în capul meu, plin deja de multă nedumerire și curiozitate. Un sentiment nemaitrăit până atunci, de libertate deplină, mi-a traversat tot corpul. A fost o experiență minunată, greu de uitat. Pentru prima dată mă deplasam singur, fără instrumente ajutătoare.

R. A fost vreun moment în care ai fost la un pas să renunți la schi?

Da. O singură dată.
Prin Comitetul Paralimpic Național, în sezoane diferite, am participat împreună cu Angelo, la trei camp-uri de pregătire, respectiv în Dubai, Slovacia și Suedia, timp de o săptămână fiecare. Au fost camp-uri speciale de dezvoltare pentru schiori și snowboard-eri cu dizabilități.
În Slovacia am căzut cel mai rău de până atunci. Atunci a fost primul moment în care am vrut să renunț și am zis că sportul ăsta nu e de mine. Am avut noroc cu antrenorul meu și ghidul de acolo, cu care am discutat sincer, cu răbdare despre ce s-a întâmplat și m-au încurajat să merg mai departe.


R. Cum ai descrie acum relația ta cu Angelo?

În primul rând avem o relație de colaborare foarte bună. Ne completăm și ca temperament foarte bine. El e mai energic, eu mai ,,low energy”. Răbdarea și comunicarea sinceră sunt piesele esențiale ale puzzle-ului pe care îl formăm.

Discutând cu Angelo Bude am aflat faptul că tot schiul paralimpic este compus din adaptări. Totul trebuie armonizat cu metode de predare speciale pentru nevăzători, bazate mult pe tastat. De multe ori îi exemplifică cu mâna direct pe piept lui Adi schema pârtiei și direcțiile de bază. De asemenea, stau unul lângă altul și imită static, mișcările tehnice.

Echipa de la RAWmania colective a surprins într-un material video ,,libertatea” mult visată de Adi.

 

 

Adrian Tamas

 

Distribuie

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Despre noi

Pagina orientată către comunitate și interacțiune cu cititorii. 

Conținut creativ, empatic și multidirecțional.

Pentru că ne dorim să devenim o comunitate proactivă, care crește idei și încurajează inițiative relevante social, te invităm să ni te alături și în grupul de facebook:  ZoomZet Bistrița-Năsăud.

 

Materialele (text, foto / video) aflate pe acest site au caracter de proprietate intelectuală și sunt protejate prin Legea 8/1996 privind dreptul de autor și celelalte drepturi conexe. Toate titlurile și interesele legate de pagina zoomzetbn.ro sunt deținute, licențiate și controlate de administrator sau de către partea îndreptățită ca furnizor al conținutului (denumită “furnizor terță parte”). Preluarea integrală sau parțială a informațiilor și a materialelor foto/video este permisă doar cu precizarea sursei printr-un link activ către pagina zoomzetbn.ro.

Date de contact:

✉️ redactia@zoomzetbn.ro

📞 +40742 982 346