Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

METEO. Bilanțul anului 2023: ,,Putem afirma o încălzire constantă”

OMG Meteo BN a făcut un bilanț, la început de an nou, bineînțeles din punct de vedere meteorologic, la Bistrița, unde stația meteo ONG “Meteo.BN” are, deja, 3 ani plini de date, de la instalare.

3 ani, unul mai cald ca celălalt, pentru că temperatura medie anuală înregistrată arată astfel:

2021 : 9.7°C
2022 : 10.3°C
2023 : 11.2°C

Sunt ani plini, fără lacune în înregistrare, deci putem afirma o încălzire constantă.

Maxima absolută, 36.3°C, s-a atins în august, spre finalul lunii, în data de 28.

Avem o medie lunară, tot august, de 22°C, iar în aceeaşi lună s-au numărat 17 zile cu maxime diurne de peste 30°C. Media este, de altfel, mare, pentru oraṣul Bistrița..

Sunt 107 zile în care t° a depăṣit limita de vară 25°C ṣi 24 în care am avut peste 30°C. Caracterul depresionar al oraşului se vede, însă, la valorile nocturne tropicale ( T° min > 20°C ) , în număr doar de 2.

Interesant de amintit, în anul 2023 am înregistrat DOAR 5 zile în care maxima diurnă a fost negativă, din, teoretic, 90 de zile de iarnă.

Anul 2023 nu a avut nici o lună cu medii lunare negative.

Media lunii februarie este de 0.0°C, aceasta fiind, de fapt cea mai rece a anului. Ṣi ultimii ani tind să arate o tranziție a frigului spre această lună ṣi chiar spre primăvară.

Astfel, în februarie, la Bistrița, am avut şi minima anuală absolută, de -14.8°C, în data de 10. Trebuie să cam mutăm “gerul bobotezei”..în cazul ăsta..că frigul vine mult după sărbătoarea binecunoscută, dar de obicei, mai nou, nici nu ține..

Ianuarie, altădată cea mai friguroasă lună din an, a înregistrat o medie de +3.7°C, cu o maximă diurnă lunară de 13.8°C . Aici, doar două zile au avut maxime negative, -1.3 şi -0.1. Situație deosebită pentru mijlocul iernii.

În ceea ce privește al precipitațiile, stăm bine, cu peste 800 l/mp..
E, cumva, în grafic dar aici, din observații, se observă o înmulțire a precipitărilor cu caracter de aversă. Dezavantajul aici este, că, acestea nu acoperã un areal extins, iar diferențele pe areale relativ mici sunt mari.

Cea mai mare viteză a vântului, la rafală, s-a consemnat în 13 iulie, 79 km/h, în timpul binecunoscutei furtuni care a creat ṣi pagubele importante din județ ( aici, podul în construcție din Beclean, a avut de suferit).

Ca o concluzie, 2023 acutizeazā procesul de încălzire palbabil la nivel de județ, în ultimii ani. Suntem şi în plin fenomen El Niño, fenomen care urcā mediile la nivelul teritoriului țării noastre. Vedem, pe viitor, ce mai înregistrăm, pentru că tendința e clară.

Sursă: OMG Meteo BN.

meteo

 

Distribuie

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Despre noi

Pagina orientată către comunitate și interacțiune cu cititorii. 

Conținut creativ, empatic și multidirecțional.

Pentru că ne dorim să devenim o comunitate proactivă, care crește idei și încurajează inițiative relevante social, te invităm să ni te alături și în grupul de facebook:  ZoomZet Bistrița-Năsăud.

 

Materialele (text, foto / video) aflate pe acest site au caracter de proprietate intelectuală și sunt protejate prin Legea 8/1996 privind dreptul de autor și celelalte drepturi conexe. Toate titlurile și interesele legate de pagina zoomzetbn.ro sunt deținute, licențiate și controlate de administrator sau de către partea îndreptățită ca furnizor al conținutului (denumită “furnizor terță parte”). Preluarea integrală sau parțială a informațiilor și a materialelor foto/video este permisă doar cu precizarea sursei printr-un link activ către pagina zoomzetbn.ro.

Date de contact:

✉️ redactia@zoomzetbn.ro

📞 +40742 982 346