Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

(FOTO/VIDEO) De vorbă cu Agustín Montero, un spaniol îndrăgostit de România: ,,Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că așa a rânduit …

România, acea frescă mai mult (sau mai puțin) pe placul nostru, mai puternică în inima altora.

Ne-am născut și am crescut aici. Ne enervează de când ne știm gropile, găinile și gâștele fluturânde care dau să pășească certătoare pe șosea, ciurda de vaci care se pune de-a curmezișu și ne blochează drumul deja grăbit, colbul dintre lanurile de porumb îngălbenite de soarele prea insistent sau căruțele care învârt ițele vieții tumultoase și totodată pline de speranță.

Dar, spre deosebire de alte locuri, încă mai găsești colțuri unde influența omenească respiră și umple paharul parcă cu vârf și șiroi de mărgele.

De cu dimineață, bunicile încă mai trag de firul subțiat de vremuri al ghemului și speră că până când dă frigul, cu ochelarii cei lipiți în grabă, vor termina de croșetat șosetele aspre de groase, iar bunicii vânjoși organizează ograda și se asigură că fiecare vietate e la locul ei. Plăcintele făr’ de cusur ,,trăncăne” pe vatră, ademenind si cei mai căpoși zmei.

Băieții aleargă zdreliți de curaj după mingea pe jumătate dezumflată, iar fetițele împletesc adevărate ,,familii” din frunzele porumbului de lapte încă prea fraged.

Căsuța din dud, căzătura din nuc, baia din vana albastră pusă direct pe iarbă și crăpăturile din mâinile care ne ridică mereu, sunt un deliciu.

Tocmai aceste lucruri l-au atras pe Agustín Montero, spaniolul îndrăgostit de România. Apreciază din suflet oamenii primitori, simpli, credincioși. Îi place cel mai mult stilul de viață de la țară care îi poartă gândul la copilărie și conexiunea care există între oameni, natură și Dumnezeu.

Originar din Abengibre, regiunea Castilla la Mancha, Agustín locuiește în Barcelona, este șofer la o companie de distribuție legume – fructe din regiunea Catalonia. În anul 2004 a aflat mai multe despre România de la români stabiliți în Spania și în același an ne-a trecut ,,pragul”. S-a reîntors în 2006, iar în anul 2011 a fost cel mai des, mai exact de peste 5 ori.

S-a îndrăgostit iremediabil de Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Bucovina.

A aderat inclusiv la religia ortodoxă, s-a căsătorit cu Mariana, din Prundu Bârgăului jumătatea lui ,,sufletistă, harnică și veselă,” așa cum ne-a descris-o chiar el. Cei doi s-au cunoscut pe data de 15 august 2014, la biserica Ortodoxă Română din Villarrobledo, Albacete.

Așa a rânduit bunul Dumnezeu să întâlnesc de Sfânta Mărie această persoană care mi-a schimbat viața în bine

Toată mâncarea romanească îl ,,unge” pe suflet și nu poate alege un fel preferat.

În rândurile care urmează, împletim mai pe lung povestea celui care consideră România ca fiind a doua casă. A învățat limba română singur, prin viu grai și ne-a fost tare drag să păstrăm răspunsurile așa cum au fost date.

Când a avut loc prima ,,îmbrățișare” cu România? Unde ați pășit pentru prima dată?

Pe data 19 iulie 2004 am intrat în Romania, prin vama Nădlac, fiind prima dată când pășeam pe pământ românesc. Am ajuns până în Cluj-Napoca unde am înnoptat. De dimineață am mers direct către Brașov, iar cu cât mă apropiam mai mult, cu atât eram mai profund impresionat. Până atunci nu văzusem un loc atât de frumos, parcă era rupt din povești.

Am stat câteva zile la Bran, unde am cunoscut o familie deosebită (Ghinea) și cu care păstrez o foarte bună relație de prietenie. De aici am luat calea Dobrogei, urmată de Bucovina și apoi zona Maramureșului.

Ce v-a impresionat?

Ceea ce m-a impresionat mai mult la început au fost peisajele de basm. Ca străin nu știam prea multe despre România, în afară de Dracula, Nadia Comăneci sau Hagi. După ce am fost de mai multe ori, pot spune că ceea ce imi place cel mai mult este stilul de viață tradițional de la țară și oamenii puri. Îmi retrăiesc copilăria aici, printre animale, bunici și nepoți alergând.

Este minunat cum te primesc oamenii fără să te cunoască, îți oferă tot ce au și nu așteaptă nimic în schimb. Am auzit povești atât de frumoase și sensibile, atfel încât îmi este foarte greu și mă doare de fiecare dată când plec de la ei, pentru că nu știu când ne vom întâlni din nou.

Cum vi se par românii ca oameni? Care ar fi trei calități pe care le apreciați?

Pentru mine români sunt un popor de oameni luptători, minunați, de la care trebuie să luăm exemplu. Sunt oameni care se integrează usor în orice societate. Sunt harnici și mult mai bine pregătiți pentru muncă decât noi spaniolii, de exemplu. În zona noastră din Spania se implică mult în evenimente culturale și ne arată nouă străinilor cât de frumoasă este România și poporul român. Pot spune că românii din diaspora sunt cei mai buni ,,ambasadori” ai României.

Am aflat că ați trecut inclusiv la religia ortodoxă română? Ce v-a determinat să faceți acest pas?

În timp ce vizitam Bucovina în 2004 am intrat în mai multe mănăstiri și am rămas plăcut impresionat de cât de frumoase erau. Deși nu înțelegeam nici limba, nici slujbele care se țineau, am simțit o liniște și pace sufletească care a deșteptat în mine dorința de a merge prin diferite biserici ortodoxe din Spania. În anul 2014 la biserica Ortodoxă unde am cunoscut-o pe soția mea, am trecut la ortodoxism.

Ce locuri se află pe lista ,,musai de vizitat”?

Pe lista de locuri nevizitate am multe, dar în mod special îmi doresc să merg prin Țara Moților și să interactionez cu oameni de acolo, și la fel imi doresc să ajung să stau de vorba cu huțulii din nordul Bucovinei.

Am aflat un mic secret: colțișorul tradițional din România, a fost dus până în Barcelona. Cum arată ,,oaza de bine”?

Întradevăr, ne-am adus aici în Barcelona un mic ,,colțișor” ale României și avem o camera tradițională unde primim cu mare drag români stabiliți în Spania și nu numai, care vin să ne cunoaștem personal și să facă poze în aceasta cameră. Cei care vor, pot să îmbrace straie populare pe care le avem acasă. Mai pot vedea opinci vechi de peste 100 de ani, peste 30 de trăistuțe, mașină de tors, icoane pictate pe stil bizantin, ciorapi de lână. Am obiecte tradiționale din toată România. În această cameră mă simt mult mai aproape de România și îmi petrec o parte bună din timpul meu liber.

Transmite-ți un mesaj pentru cititorii Zoomzet BN, prin prisma unui iubitor al plaiurilor românești.

În Spania sunt diferite zone locuite de comunități de bistrițeni foarte mari și peste tot unde am umblat, întâlnesc ,,frați” bistrițeni, așa ii numesc eu, pentru că printre ei mă simt acasă, ca și cu familia.
Sunt oameni foarte apreciați de către spanioli și nu am destule cuvinte de laudă pentru ei, doar atât, că îi mulțumesc bunului Dumnezeu că așa a rânduit, să ajung pe coclauri bistrițene.

Vă salut pe toți cu respect și admirație! Vă iubesc!

Călătoriile prin România și oamenii poleiți cu aur pe care îi descoperă în video-urile sale, care ne duc tradiția mai departe, pot fi urmărite pe cele două pagini de facebook pe care le deține. Una special pentru spanioli, Descubre Rumania, și una destinată românilor : Augustin Montero, un spaniol îndrăgostit de România, pagină care adună peste 54.000 de persoane

Vă invităm să vizionați galeria video și foto de mai jos, pentru un strop de Românie.

Distribuie

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Despre noi

Pagina orientată către comunitate și interacțiune cu cititorii. 

Conținut creativ, empatic și multidirecțional.

Pentru că ne dorim să devenim o comunitate proactivă, care crește idei și încurajează inițiative relevante social, te invităm să ni te alături și în grupul de facebook:  ZoomZet Bistrița-Năsăud.

 

Materialele (text, foto / video) aflate pe acest site au caracter de proprietate intelectuală și sunt protejate prin Legea 8/1996 privind dreptul de autor și celelalte drepturi conexe. Toate titlurile și interesele legate de pagina zoomzetbn.ro sunt deținute, licențiate și controlate de administrator sau de către partea îndreptățită ca furnizor al conținutului (denumită “furnizor terță parte”). Preluarea integrală sau parțială a informațiilor și a materialelor foto/video este permisă doar cu precizarea sursei printr-un link activ către pagina zoomzetbn.ro.

Date de contact:

✉️ redactia@zoomzetbn.ro

📞 +40742 982 346