Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dialog cu trecutul – Expoziția ,,Țăranul reprezintă începutul și sfârșitul”, la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud

Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud șterg de praful vieții o serie de fotografii cu o semnificație adâncă, intitulată ,,Țăranul reprezintă începutul și sfârșitul”. Se pregătește o expoziție remarcabilă care explorează rolul și impactul țăranului în evoluția istoriei locale și naționale.
Liviu Rebreanu spunea “Țăranul e începutul și sfârșitul. Numai pentru că am fost un neam pașnic de țărani am putut să ne păstrăm ființa și pământul”.

Ţăranul trebuie lăsat să trăiască potrivit firii sale. Ca om al pământului, integrat în rosturile strămoşeşti, care-l ţin alipit trup şi suflet de pământ şi de ţară. Însă nu trebuie trecut cu vederea că trăinicia acestei legături este dată mai ales de întemeierea în spiritual. Înţelegerea pe care o avea, mai demult, ţăranul asupra lumii şi a pământului era strâns legată de raportarea sa la lumea spirituală. Pe atunci se credea că între cele două lumi nu există o ruptură, după asta și vorba rostită, parcă, din vârf de botă „cele două mari pasiuni ale romanului sunt pământul şi credinţa (cerul)”.

Avem tradiții, avem obiceiuri, avem portul nostru, element identitar, și este de datoria noastră, acum de Ziua Națională, de a ne apropria strămoșii, de a descifra și de a păstra valorile de cultură, armonie și inteligență a moșilor noștri, exemplificate, acum, prin fotografia de Arhivă.
Expoziția a fost realizată ca un parteneriat încheiat cu Monastere Godoncourt și a fost vernisată, în Franța, de Ziua Limbii Române. În cadrul expoziției va fi expus, ca piesă singulară, și ultimul document primit de instituția noastră referitor la edificarea Școlii din Lușca. Studentele Iliuţa Daniela Nichita, Ariadna Berestean și Andreea Miruna Simerea vin și vor expune minunate icoane pictate pe lemn.
Mulțumim domnului Florian Cosoiu că este alături de noi cu obiecte care îmbogățesc și însuflețesc expoziția, au transmis reprezentanții instituției.
Fotografiile fac parte din colecțiile Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud și din cele ale Serviciului Arhivelor Naționale Istorice Centrale.
Evenimentul are loc luni, de Ziua lui Rebreanu, la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.
expozitie

Distribuie

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Despre noi

Pagina orientată către comunitate și interacțiune cu cititorii. 

Conținut creativ, empatic și multidirecțional.

Pentru că ne dorim să devenim o comunitate proactivă, care crește idei și încurajează inițiative relevante social, te invităm să ni te alături și în grupul de facebook:  ZoomZet Bistrița-Năsăud.

 

Materialele (text, foto / video) aflate pe acest site au caracter de proprietate intelectuală și sunt protejate prin Legea 8/1996 privind dreptul de autor și celelalte drepturi conexe. Toate titlurile și interesele legate de pagina zoomzetbn.ro sunt deținute, licențiate și controlate de administrator sau de către partea îndreptățită ca furnizor al conținutului (denumită “furnizor terță parte”). Preluarea integrală sau parțială a informațiilor și a materialelor foto/video este permisă doar cu precizarea sursei printr-un link activ către pagina zoomzetbn.ro.

Date de contact:

✉️ redactia@zoomzetbn.ro

📞 +40742 982 346