Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Expoziția ,,Tipare” de Adrian Solcan. Țigle vechi dintr-o casă săsească, transformate în cronici urbane

Un fragment din Rodna veche surprins pe o țiglă ceramică recuperată, o clădire dispărută din oraș, un fragment din Sugălete și turnul Biserici Evanghelice…

Artistul Adrian Solcan a reușit să imortalizeze bucăți din istoria și atmosfera citadină prin expunerea unui amalgam de culori și povestiri pe țigle vechi, de 200 de ani. Pregătindu-se pentru această expoziție, Adrian a depus eforturi considerabile în documentarea amănunțită a județului Bistrița-Năsăud și a orașului Bistrița.
Aveam impresia că știu istoria locului în care am trăit mare parte din viață, dar îmi dau seama că știu foarte puține

Fiecare țiglă devine astfel o pânză pe care artistul reconstituie clădiri vechi, dezvăluind în același timp istoria locului. În timp ce picta, s-a lăsat prins de poveștile din spatele betoanelor care colorau cotidianul.

Pe măsura ce pictez câte o clădire, îmi place să îmi imaginez poveștile care s-au spus în acea casa, tragediile, bucuriile și lucrurile mari, dar mai ales lucrurile mici care s-au petrecut.

Peisajul local s-a schimbat atât de mult încât astăzi este greu de imaginat că în urmă cu aproximativ un secol, pe sub amplasamentul actualului spital județean trecea un pârâu sau că fix lângă Biserica Evanghelică, aproape lipită, mai era o clădire unde funcționa un colegiu.

Prin intermediul lucrărilor ne confruntăm cu realitatea, pe care, în ciuda sentimentului de apartenență, mulți dintre noi nu o cunoaștem. Artistul explorează ideea că poate tocmai această înstrăinare față de valorile și principiile moștenite, grăbește societatea actuală să facă pași spre degradarea și neglijarea patrimoniului arhitectural.

Este un fel de dat din coate ca să ne facem și noi loc în istorie.

Expoziția nu va fi doar o colecție de picturi aleatorii, ci o oglindă a istoriei locale și a identității colective, aducând la suprafață întrebări esențiale despre legătura noastră cu trecutul și direcția pe care o luăm în viitor.

Evenimentul intitulat Expoziție pictură pe țigle ,,Tipare” are loc marți, 28 noiembrie de la ora 17:00 la Casa Argintarului de pe strada Dornei, nr. 5.

Anul trecut, setea de artă a fost alinată tot de Adrian Solcan, la Brikada, unde a expus lucrări personale care conturau simțiri și trăiri cu ajutorul tehnicii mixte, acryl și materiale diverse precum nisip cuarțat, ipsos, ziar sau plasă. 

 

Distribuie

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Despre noi

Pagina orientată către comunitate și interacțiune cu cititorii. 

Conținut creativ, empatic și multidirecțional.

Pentru că ne dorim să devenim o comunitate proactivă, care crește idei și încurajează inițiative relevante social, te invităm să ni te alături și în grupul de facebook:  ZoomZet Bistrița-Năsăud.

 

Materialele (text, foto / video) aflate pe acest site au caracter de proprietate intelectuală și sunt protejate prin Legea 8/1996 privind dreptul de autor și celelalte drepturi conexe. Toate titlurile și interesele legate de pagina zoomzetbn.ro sunt deținute, licențiate și controlate de administrator sau de către partea îndreptățită ca furnizor al conținutului (denumită “furnizor terță parte”). Preluarea integrală sau parțială a informațiilor și a materialelor foto/video este permisă doar cu precizarea sursei printr-un link activ către pagina zoomzetbn.ro.

Date de contact:

✉️ redactia@zoomzetbn.ro

📞 +40742 982 346