Când omul are zile, înfruntă o viață desprinsă din istorie…
Cu ochii umeziți de dor îmi fac curaj să scriu ce va să vie. Mai am doar doi bunici în viață. Câte unul din fiecare parte. Pe ceilalți doi i-am pierdut. Pe cât de firesc se arată, pe atât de greu îmi este să înțeleg de ce.
Iubesc enorm cuvintele brodate din vârf de sobă veche, învățămintele din moși-strămoși, mâna creponată care dă la o parte bretonul tuns prea scurt care ascunde o frunte imaculată, ferită de încrâncenări. Nu condamn generațiile actuale, nicidecum, fiecare cu frumusețile ei. Însă, parcă mai demult lucrurile alea tihnite și îngăduite, se împleteau altfel.
Cu fiecare filmuleț postat online, Iosif dă la o parte ușa scârțăită din tindă și o lume desprinsă din cărți cu coperți crăpate se deschide. Fie că e întâmpinat cu scoverze mieroase, cu ițe de război încurcate pe ici pe colo de vremuri sau cârnați atârnați de grinda sus pusă, simplitatea vremurilor își spune cuvântul. Fără grabă parcă, fără like-uri inutile pe Instagram care pot crea sfadă, fără timp pierdut pe alocuri…
Cu iarba proaspătă sub tălpi sau zăpada trosnită sub papucii îmblăniți, fiecare om pe care îl vizitează își istorisește viața ,,adusă de spate” plină de credință, rușine și respect pentru muncă.
Lelea și Badea își prezintă cu atâta mândrie munca drămuită de o viață de lângă casă, animalele crescute bine, pozele cu nepoți și strănepoți lipite lângă mobila maro, astfel încât crezi că acolo s-a născut dragostea adevărată. Pe bună dreptate, de altfel.
Cu o minte ageră, se aude din prispă:
– Mă simt bătrână că văd că nu pot face ce am făcut. Toate astea nu s-au făcut dormind, (auzindu-se un lătrat pe fundal).
– Ați mai întoarce roata vieții? (Întreabă Iosif)
– Niciodată. Important e că a trecut cu bine.
,,O fost bine în lume mai demult și liniște. M-aș întoarce la tradiție, înapoi. Era credință, era rușine, aveai spaimă de Dumnezeu”
O bătrânică văduvă de 11 ani și-a pierdut badea iubit, pe Simion. Avea 82 de ani. A picat jos la biserică. S-a dus și el să vadă ce mai e pe acolo…
Întrebată de Iosif cum este lumea din ziua de azi, lelea Măriucă a răspuns: ,,Lumea e și bună și rea, dar suntem răi noi toți. Numai unu să fim buni, dar ceilalți sunt corcituri. Mândri de ceea ce au drămuit, își prezintă fânul proaspăt din sură, păunii, găinile care se strâng precum rochia în jurul boabelor de porumb și adevăratele ,,fabrici’’ de cârnați și exclamă: ,
Pi pi pi găinile,
Păi aia care-i iubeață
Se scoală de dimineață
Pi pi pi, porumbile
Pica pica, la mama
Cu ochii după badea
Pica pica, la mămica
Cu ochii după bădița.
A iu iuu”
Toți cei vizitați de Iosif fac parcă în ciudă bătrâneții, știu să și-o ducă, după cum spun chiar ei și dacă nu s-ar vesăli, nimic în lume n-ar mai fi. Își pun deoparte cât de mult că nu se știe niciodată ce vine.
În rândurile care urmează am încercat să pătrundem în lumea plină de sensibilitate, cu respect și dragoste pentru tradițiile și obiceiurile din sat.
Încă din anii copilăriei, Iosif era obișnuit cu munca câmpului și îndeletnicirile gospodărești, dar era interesat și de formarea sa intelectuală. Visa să devină popă, doctor sau învățător, însă destinul lui a fost altul…destin pe care avem bucuria de a-l povesti în cele ce urmează: