Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Artistul Lucian Prună pictează vicii și capricii românești. Tablourile stârnesc pofte chiar și peste hotare

Lucian Prună este un pictor realist contemporan din Drăgănești-Olt, iar de vreo 15 ani buni, poate mai mult, locuiește în București.

Prin majoritatea tablourilor sale, Lucian scoate din beznă simplitatea vieții și-o pune într-o perspectivă și-n niște haine cu care se poate prezenta la o întâlnire cu oameni de seamă. Este o lucrătură prietenoasă, atentă la acest univers, o migală care transformă mucegaiul din vârful tavanului, într-un colț de cer.

,,Am fost dat la arte de mic”, declară acesta într-un interviu pentru Vice.

Influențat de realismul de secol ’19, Lucian scoate la iveală normalul din banal și îl transformă în artă. Pufuleți prea sărați, pernițele Viva în care ar mai încăpea ciocolată, mici strălucitori sau bere rece, toate tresaltă și cea mai ,,întunecată” inimă de român. A crescut atent la detaliile care i-au marcat copilăria, iar de câțiva ani își dedică timpul și acuarela pentru asta. Preferă să folosească termenul de natură statică atunci când vorbește despre creațiile sale, față de care nu se sfiește să-și arate aprecierea.

„În generală eram într-o clasă de arte, am urmat liceu de artă și facultate tot de artă, doar că Artă Sacră și la Teologie. La câțiva ani după facultate am câștigat o bursă în Italia la Florence Academy of Art timp de o lună. Ca dascăl nu pot sa spun că am un favorit, fiecare a avut aportul său la momentul respectiv”, a mai transmis acesta. 

De vreo 12 ani, după terminarea licenței, a realizat că nu vrea să mai facă restaurare de biserici și de atunci este pictor de șevalet. Se lasă puternic inspirat de pictorul Richard Schmid și ghidat de cartea Alla Prima: Everything I Know about Painting”

Cel mai distribuit tablou de pană acum, este de departe cel care pune pe masă o porție de mici cu muștar și bere alături. 

lucian pruna

 

Publicul meu este 95% din România, dar mai prind și la străini – acum doi ani am fost invitat să fac o expoziție în Teheran, nu m-am dus…

Nu există un mesaj care să lege toate picturile sau poate o fi și nu l-a conturat încă. Fiecare înțelege ce vrea, prin propriul filtru, concluzionează artistul la final de interviu.

Distribuie

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Despre noi

Pagina orientată către comunitate și interacțiune cu cititorii. 

Conținut creativ, empatic și multidirecțional.

Pentru că ne dorim să devenim o comunitate proactivă, care crește idei și încurajează inițiative relevante social, te invităm să ni te alături și în grupul de facebook:  ZoomZet Bistrița-Năsăud.

 

Materialele (text, foto / video) aflate pe acest site au caracter de proprietate intelectuală și sunt protejate prin Legea 8/1996 privind dreptul de autor și celelalte drepturi conexe. Toate titlurile și interesele legate de pagina zoomzetbn.ro sunt deținute, licențiate și controlate de administrator sau de către partea îndreptățită ca furnizor al conținutului (denumită “furnizor terță parte”). Preluarea integrală sau parțială a informațiilor și a materialelor foto/video este permisă doar cu precizarea sursei printr-un link activ către pagina zoomzetbn.ro.

Date de contact:

✉️ redactia@zoomzetbn.ro

📞 +40742 982 346