Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

19 ianuarie: Expoziția ,,Împletit de timp: Posmuș/Paszmos/Paßbusch printre istorii și oameni”, la castelul Teleki

În 19 ianuarie 2024, de la ora 18:00, are loc vernisajul expoziției Împletit de timp: Posmuș/Paszmos/Paßbusch printre istorii și oameni, în cadrul proiectului de intervenție culturală Castel viu: artă și comunitate la Posmuș.
Evenimentul are loc în Castelul Teleki, în județul Bistrița Năsăud. Expoziția, realizată de Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul Bistrițean în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, va fi una permanentă în acest spațiu muzeal nou reconfigurat.

Activitățile fac parte din proiectul cultural Castel viu: artă și comunitate la Posmuș, o intervenție multidisciplinară care își propune să aducă comunitatea locală mai aproape de Castelul Teleki, recent reabilitat, aflat în proprietate publică, astfel încât acesta să devină parte integrantă a vieții comunității unde este situat.

Pentru a propune un traseu de explorare a contextului istoric, social, cultural și economic în care s-a dezvoltat acest castel, obiect de patrimoniu, de-a lungul secolelor, expoziția reconstituie istoria familiei care l-a construit, dar și a locului în care este amplasat, mai specific satul Posmuș.

Proiectul a fost conceput pe baza fotografiilor și documentelor de arhivă ale familiei Teleki, aflate în colecția privată a dnei Ludvig Daniella și a desenelor lui Teleki Ernő păstrate în colecția Muzeului de Arte Frumoase – Galeria Națională Maghiară din Budapesta, reproducerile desenelor fiind aduse pentru prima dată într-o expoziție în Transilvania.

Prezentarea unor detalii ce țin de istoria economico-socială a satului Posmuș, realizată de conf. univ. dr. Cornel Ban la Copenhagen Business School, invită vizitatorii la o lectură a destinului familiei nobiliare, și implicit al Castelului Teleki, în paralel cu transformarea satului și a comunității locale, pentru a urmări specificul intercultural al acestui loc.

Conceptul expoziției îi aparține arhitectei Lavinia Cociubei, consultanța artistică fiind oferită de Ivona Tătar-Vîstraș și Miki Braniște. La documentarea materialului expus au colaborat Ludvig Daniella, conf. univ. Cornel Ban și Oana Turdean. Conținutul fotografic se bazează pe imagini oferite de Ludvig Daniella din arhiva personală, Muzeul de Arte Frumoase – Galeria Naţională Maghiară și Academia Maghiară de Științe – Departamentul de manuscrise și cărți rare.

 

“Pornind de la premisa că noi, generațiile de azi, suntem moștenitorii patrimoniului cultural pe care îl reprezintă acest castel, este just să ne dorim să înțelegem mai profund istoria acestui loc. Așadar, ce am moștenit noi, mai exact? Această expoziție își propune să răspundă acestei întrebări privind în ansamblu istoria locală, dar nu izolat, ci situând-o în contextul transilvănean, în contextul relațiilor interetnice specifice zonei.
Am privit acest loc ca o împletire de destine și vieți din care a rezultat identitatea profund interculturală a locului. Abordarea noastră valorizează în mod egal modul în care viețile aristocrației maghiare s-au împletit cu viețile sătenilor români, sași și rromi din secolul al XII-lea până azi. Am încercat să punem în dialog istoria politică și economică a satului Posmuș cu istoria documentată a familiei nobiliare Teleki. Considerăm că valoarea acestui loc a fost infuzată, de-a lungul secolelor, de oamenii care au locuit, muncit, suferit, trăit și creat în acest loc, indiferent de statutul și pătura socială din care proveneau.” clarifică Lavinia Cociubei demersul curatorial.

 

Proiectul cultural CASTEL VIU. Artă și Comunitate la Posmuș se desfășoară în perioada martie 2023 – iunie 2024, pune accentul pe triada cultură-educație-mediu și propune căutarea unui echilibru între dimensiunea turistică recent dobândită a monumentului istoric și nevoile culturale ale comunității locale. Metodologia de lucru a fost creată în cadrul proiectului de cercetare activă (action-research), Modele Alternative de Infrastructuri Culturale (MAIC) inițiat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București și dezvoltat împreună cu Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.
Proiectul este organizat de Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul Bistrițean în parteneriat strategic cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud – administratorul castelului și cu Facultatea de Teatru și Film (UBB). Expoziția este realizată cu sprijinul oferit de Prietenii Castelului Teleki: Inovative Arc System, Ana Invest & Research și Crama Jelna.
Pentru mai multe informații despre proiectul CASTEL VIU, vă invităm să vizitați site-ul nostru la adresa: https://www.petrusitalus.com/castelviuposmus

Distribuie

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Despre noi

Pagina orientată către comunitate și interacțiune cu cititorii. 

Conținut creativ, empatic și multidirecțional.

Pentru că ne dorim să devenim o comunitate proactivă, care crește idei și încurajează inițiative relevante social, te invităm să ni te alături și în grupul de facebook:  ZoomZet Bistrița-Năsăud.

 

Materialele (text, foto / video) aflate pe acest site au caracter de proprietate intelectuală și sunt protejate prin Legea 8/1996 privind dreptul de autor și celelalte drepturi conexe. Toate titlurile și interesele legate de pagina zoomzetbn.ro sunt deținute, licențiate și controlate de administrator sau de către partea îndreptățită ca furnizor al conținutului (denumită “furnizor terță parte”). Preluarea integrală sau parțială a informațiilor și a materialelor foto/video este permisă doar cu precizarea sursei printr-un link activ către pagina zoomzetbn.ro.

Date de contact:

✉️ redactia@zoomzetbn.ro

📞 +40742 982 346